Forssan Suvi-ilta sauvarullaluistelu maraton 2006

Tälle vuodelle en ollut laittanut tavoitteita kuten viime vuonnakaan. Tarkoitus oli katsoa luistelun aikana mihin suuntaan se lähtee kulkemaan. Takana oli tänä vuonna ennen tapahtumaa 196 kilometriä. Helteistä ja jalkapallon MM-kisoista huolimatta olin saanut nukuttua kohtalaisen hyvin koko viikon ennen tapahtumaa, joten mainittavaa väsymystä ei ollut ja täten kaikki piti olla käytännössä kunnossa.

Itse tapahtuma aamulla heräsin kuten muinakin aamuina pirteänä. Aamupala oli tarkoitus syödä 9:00 aikoihin jotta kerkeän myös syömään päivällisen ennen lähtöä. Aamupala oli normaalia puuroa, leipää, kahvia ja puolisen litraa päälle Maltoa. Puolenpäivän aikoihin pakkailin tavaroita ja siinä sitten kävi mielessä, että voisin vaihtaa vanhoista luistimista pohjalliset uusiin, jospa se auttaisi tuohon puutumisongelmaan.
Ei muuta kuin testaamaan pienelle lenkille. Lopputulosta oli vaikea sanoa, sillä lenkki oli kuitenkin niin lyhyt. Lenkin jälkeen syömään ja tavarat autoon.

Matkan aikana kohti Forssaa vielä yritin juoda 8 dl Maltoa, koska oli hellepäivä tiedossa ja nestettä piti tankata. Minun lisäkseni oli perheeni mukana siskoni kanssa ja kaverini perheensä kanssa.

Itse tapahtumapaikalla kävin maksamassa osallistumismaksu ja odottamaan tapahtuman alkua. Sään oli aurinkoinen ja lämmin 25 astetta.

Lähtölaukauksen jälkeen siinä luistellessani yritin viritellä mp3-soitinta soimaan. Kun se sain toimimaan niin otin muutamia teräviä potkuja ja pääsin pahimpien ruuhkien ohitse. Sykkeet tietty 170 korvilla. Joissain vaiheessa rupesin miettimään, että mitenkä jätkän käy, jos noilla sykkeillä alusta asti mennään. Heti alusta alkaen oli tarkoitus oli saada kärkijoukkoa kiinni, jonka vauhdissa oli tarkoitus yrittää mennä niin kauan kuin jaksaa. Kun sain kärkeä kiinni niin siinä vaiheessa 17 km kohdalla oikea luistin tökkäisi johonkin. Huomasin, että yksi rengas luistimesta ei pyöri. Ajattelin, että kivi olisi mennyt renkaan väliin, joten seis ja luistin pois jalasta. Kas kummaa pyörän akselia ei missään ja rengas irti. No, voihan vitsi. Rengas juomalaukkuun ja menoksi. Sen kilometriaika olikin sitten 4:28 min/km kun muuten matka kulki siinä 2:30 min/km vauhdilla. Siinä vaiheessa olin jo tippunut kärjen vauhdista. Matkan jatkuessa ajattelin, että toivottavasti muut renkaat pysyvät kiinni. Puolessa välin matkaa aika oli 53:17 eli 3:10 parempi kuin viime vuonna.
Sain sitten luistella 27 km kohdalle kun toinen rengas rupesi hidastamaan matkaa oikeasta luistimesta ja ihmeellistä kolinaa kuului kiskosta. Ajattelin, että pakko tässä on nyt mennä etiä päin toivottavasti pääsen maaliin asti. Siinä sitten matka alkoi hidastua 3 min/km. Matkan jatkuessa rupesi häiritsemään miksi rengas hidasti vauhtia ja 34 km kohdalla huutelin huoltoon, että olisikohan heillä rengasavainta. No, vahingossa edellä luistelevalla kaverilla oli ja hän lainasi sitä. Ajattelin, että otan vasemmasta luistimesta yhden pyörän oikeaan luistimeen, mikäli oikeasta luistimesta on toinenkin pyörä irtoamassa. Ei muuta kuin takapuoli tienpientareelle ja luistimet jalasta pois. Kas, kas vasemmasta luistimestakin rengas irti, jus joo. Otettiin sekin pois ja se oikean luistimen hidastava rengas pois. Siinä sitten kiristin jäljellä olevia renkaita, jotka kylläkin olivat kiinni. Onneksi renkaat jotka lähtivät irti olivat luistimien keskeltä eikä edestä tai takaa muuten matka olisi jäänyt siihen. Renkaat juomavyöhön ja pullo niiden päälle ja rengasavain sivutaskuun. Vauhti pysähdyksen jälkeen nousi takaisin 2:30 min/km vaikkakin vajailla pyörillä. Pysähdyksen takia kilometriaika olikin 6:28. Kyllä sen huomasi kun luistimet eivät olleet vakaita luistella. Lupasin palauttaa rengasavaimen kaverille jäähallille Intersport-osastolle.
Siinä matkan jatkuessa sain hänet kiinni ja hän sai otettua avaimen sivutaskustani. Matka jatkui viimeiset kilometrit maaliin asti ajan pysähtyessä 1:50:54 keskisykkeellä 173. Maalissa sain mitalin ja sitten palautusjuomaa juomaan. Keskivauhti matkalla oli 2:46 min/km. Hyvin jaksoi painaa helteestä huolimatta ja vasen luistinkaan ei painanut joten ei puutumisia. Vai johtuikohan se siitä, että luistimien kanssa sai pelailla muutenkin matkan aikana. Aika oli ihan hyvä ottaen huomioon muutamat pysähtymiset luistimien takia.

Maalin jälkeen luistelin autolle, jossa katselin luistimia ja totesin, että kiskokin oli löytynyt matkan aikana. Siitä se ääni ilmeisesti sitten kuului. Samalla huomasin, että yhdestä irronneesta renkaan laakerista oli lähtenyt suojalevykin pois. Sieltä ne laakerikuulat paistoivat.

Jäähallissa sitten käytiin kaverini kanssa syömässä ja samaisella reissulla kävin tältä hakemassa uusia akseleita luistimiin. Samalla ostin uusia laakereita. Takaisin autolle ja renkaat kiinni ja Forssan Vesihelmeen saunomaan. Oli näköjään oikeankäden kämmeneen tullut pieni rakkoa.

Siinä se sitten oli tämän vuoden Suvi-ilta. Jospa joskus kaikki meni nappiin ja ei olisi mitään ongelmia välineiden kuin säiden tai kunnon takia ja saisi tehtyä uuden oman aika ennätyksen.
Saa nähtäväksi milloin se toteutuu vai toteutuuko koskaan.

 

Yhteenveto:

Väliajat::

 

Sykekäyrä:

 

Vauhti (min/km):

 

 

Mitali:

 

 

Paita ja mitali: